Subversion exempelvis påverkansoperationer
Vi hör dagligen om ett stort antal misstänkta och identifierade påverkanskampanjer, bland annat efter nedskjutningen av det Malaysiska flygplanet MH17 över Ukraina, i det amerikanska presidentvalet, i den brittiska brexitomröstningen, genom förfalskade brev från svenska försvarsministern om vapenexport till Ukraina och turerna runt förgiftningen av Sergej Spiral och hans dotter i England. Svensk opinionsbildning om att avmilitärisera Gotland och många andra viktiga samhälls- och näringslivsfrågor på dagordningen där exempelvis Kina är mycket aktivt mot Sverige.
Subversiv, -eller omstörtande verksamhet eller påverkansoperationer har funnits länge, underrättelsetjänster både i öst och väst exempelvis SVR, GRU, CIA, MOIS, MSS, DGSE, SIS, BND med flera använder alla sådana operationer. Dessa har nu blivit lättare, billigare och effektivare genom sociala medier, trollfabriker och botnet (övertagna nätverk). Dessutom är förnekbarheten av sådana distribuerade operationer god. Så frågan är om och hur upptäcker jag påverkansoperationer och vad gör jag om min organisation drabbas?
GovSec har erfarenhet av att hantera sådana påverkansoperationer och kan stödja er organisation genom förebygga, identifiera och åtgärda påverkansoperationer eller andra så kallad “gråzonsverksamhet”.
Uppdatering: Rysk cyberkrigföring handlar inte bara om förberedelser för attacker mot militära mål vid krig. Ryska cyberkrigsfunktioner såsom “Fancy Bear” stöder också informationsoperationer under fredstid. Detta ser vi i de cyberattacker riktade mot riksidrottsförbundet och svensk idrott som avslöjades 2021-04-13. Syftet är för de ryska militära hackarna är att stjäla information och data som de sedan förvanskar och släpper ut till allmänheten för att stödja den ryska versionen av sanningen om doping i detta fall. Detta är ett verkligt och ett pågående hot mot vårt land som kan drabba alla sektorer som är av intresse för främmande makt.