Allmänt om fysisk säkerhet
Fysisk säkerheten är kanske ett av det första som man tänker på när man arbetar med säkerhetsskydd. Säkerhetsskydd är en av de tre grundpelarna i det skydd som anges i säkerhetsskyddslagen 2018:585. I 2 kapitlet 3 § anges det att “fysisk säkerhet ska förebygga att obehöriga får tillträde till områden, byggnader och andra anläggningar eller objekt där de kan få tillgång till säkerhetsskyddsklassificerade (hemliga) uppgifter eller där säkerhetskänslig verksamhet i övrigt bedrivs”
Fysisk säkerhet kan vara från ett områdesskydd i form av ett staket till punktskydd såsom ett säkerhetsskåp eller valv via sådant som väggar, dörrar, fönster, lås och passersystem, larm, bevakning samt regler och rutiner för passerkort, besök med mera.
GovSec kan hjälpa er att bedöma det antagonistiska hotet i syfte att planera det fysiska skyddet som ni behöver.
Skyddsobjekt och skyddsvakter
För vissa som bedriver säkerhetskänslig verksamhet kan det enligt skyddslagen 2010:305 beviljas ett skyddsobjekt för exempelvis byggnader, anläggningar och områden som gör att större befogenheter vid bevakning och övervakning exempelvis med skyddsvakter istället för väktare.
Det innebär exempelvis att den som bevakar ett skyddsobjekt får besluta om kroppsvisitation och undersökning av fordon, fartyg och flygplan, för att söka efter föremål som kan tas i beslag för att fullgöra sin bevakningsuppgift.
Ett beslut om skyddsobjekt innebär normalt att obehöriga inte har tillträde till skyddsobjektet. Tillträdesförbudet omfattar även tillträde med hjälp av en obemannad farkost exempelvis att flyga in så kallade drönare.
Tillträdesförbudet får förenas med ett förbud mot att göra avbildningar, beskrivningar eller mätningar av eller inom skyddsobjektet. Tillträdesförbudet kan ersättas av ett avbildningsförbud eller av ett förbud mot att bada, dyka, ankra eller fiska om det räcker för att skydda skyddsobjektet
GovSec kan hjälpa er att bedöma om det är lämpligt att skydda er verksamhet genom att ansöka om skyddsobjekt. GovSec kan utforma en sådan ansökan.
Planering av fysiskt stöd
Planering av fysiskt skydd måste göras noga för att uppnå rätt skydd kontra risktagning på grund av exempelvis kostnader eller andra förutsättningar såsom byggnadsbestämmelser med mera. Det är viktigt att det fysiska skyddet för säkerhetskänsliga tillgångar inledningsvis blir rätt avvägd eftersom en ändring eller komplettering ofta blir dyrare än när rätt åtgärder vidtas från början. Säkerhetskänslig verksamhet innebär att Säkerhetsskyddsplanering måste hållas aktuell över tiden genom uppdateringar, detta exempelvis på grund av förändrad hotbild, teknisk utveckling eller sättet att bedriva den säkerhetskänsliga verksamheten förändras.
GovSec kan stödja er med metodstöd och bedömningar för att utforma en sådan planering. Vi har erfarenhet från att analysera behov och planera byggnationer av komplexa högsäkerhetsobjekt.